Хмельницький футзальний клуб "Спортлідер+"

Хмельницький футзальний клуб "Спортлідер+"

Україна впевнено перемагає Чехію, Калуков забиває у дебютній грі за збірну!

Команда Олександра Косенка відправила у ворота суперника п’ять м’ячів , здобувши вольову перемогу

Україна – Чехія – 5:1 (3:1)

Україна: Євген Іваняк – Дмитро Сорокін, Денис Овсянников, Дмитро Бондар, Микола Білоцерківець – Петро Шотурма, Дмитро Калуков, Олексій Фетько, Євген Валенко – Віталій Дзюба, Дмитро Шамлі, Євген Рогачов, Роман Кордоба
Чехія: Ондржей Вахала (Лібор Герчак, 21) – Міхал Холи, Ян Яновскі, Іржі Новотни, Лукаш Решетар – Давид Цупак, Зденек Слама, Марсель Родек, Міхал Ковач, Міхал Салак, Міхал Сейдлер, Радим Заруба, Ян Ліштван

Арбітри: Олег Іванов (Дніпропетровськ), Ярослав Вовчок (Івано- Франківськ)

Голи: Микола Білоцерківець, 9, 18, Євген Валенко, 17, Роман Кордоба, 27, Дмитро Калуков, 28 – Марсель Родек, 4

Попередження:  Євген Іваняк, 27 – Давид Цупак, 7

Підготовка національних футзальних збірних до відбіркових ігор чемпіонату Європи вийшла на фінішну пряму. 9-11 лютого в Європі офіційне вікно для товариських матчів, яке більшість команд намагається використовувати по максиму. П’ята і шоста команди європейського рейтингу – збірні України та Чехії – плідно попрацювали в нинішньому сезоні, провівши спаринги з кращими командами світу. Ну, а сама остання перевірка – у двох матчах у Львові, до якої обидві команди підійшли з самим серйозним ставленням.

У головного тренера чеської збірної Томаша Нойманна просто не було часу для хоча б короткострокового збору (ще в п’ятницю в чемпіонаті Чехії був черговий тур), але зате він зміг привезти в Україну практично оптимальний склад, хіба що травмованого Белея в останній момент замінив Новотни, але це абсолютно еквівалентні заміни – обидва дуже досвідчені футболісти. У свою чергу, головний тренер збірної України Олександр Косенко отримав можливість провести чотириденний збір (чого не було перед виїзними товариськими матчами), але, на жаль, і це вже зазначалося в пресі, всі найсильніші в силу різних причин до Львова прибути не змогли. Однак, при всьому при цьому, впевненість, що ігри за напруженням будуть максимально наближеними до офіційних і не залишать байдужими глядачів, була абсолютна.

До речі, про глядачів. Те, що за футзальну збірну вболівати у Львові вміють, було перевірено не раз – от і в понеділок у Палаці спорту «Галичина» був аншлаг. Ну, і не можна не відзначити роботу Асоціації міні-футболу України, яка подбала про те, щоб матчі збірної у Львові побачила максимальна аудиторія. Обидві гри зі збірною Чехії транслюються в прямому ефірі не тільки в інтернеті (чим уже нікого не здивуєш), але й на доступному широкій аудиторії спортивному телеканалі (було б тільки бажання дивитися).

Томаш Нойманн не став робити секрету з свого стартового складу – ще опівдні на чеських сайтах з’явилася інформація, що в понеділок гру у воротах почне Ондржей Вахала, а перша четвірка буде виглядати так – Решетар, Холи, Яновський, Новотни. Коли пролунав свисток до початку матчу, все збіглося один до одного. Що ж до нашої команди, то у нас гру почали у воротах Євген Іваняк, на майданчику – Білоцерківець, Дмитро Сорокін, Овсянніков, Бондар. Перша хвилина вийшла просто божевільна – шквал ударів по воротах, але м’яч летів або повз створу, або після рикошету на кутові. Рахунок же в матчі був відкритий практично після першого влучного удару чехів у створ воріт – Родек після кутового пробив здалеку, невеликий рикошет, і м’яч проскочив у сітку повз Іваняка.

Тим не менш, українці продовжували володіти ініціативою, суперник же розраховував тільки на контратаки. Якраз на провалі після однієї з них Дмитро Бондар зловив суперника на 9-й хвилині. Послідувала передач на Білоцерківця, який був один перед Вахалою – Микола технічно перекатом переграв воротаря, і спокійно покотив м’яч вже у порожні ворота – 1: 1.

Це явно додало впевненості нашим футболістам, які часом не випускали суперника з його половини. Хороший шанс вивести збірну України вперед був і у дебютанта команди, Дмитра Калукова, але його удар з меж штрафного Вахала перевів на кутовий. А от коли на 18-й хвилині Валенко від суддівського столика пальнув, як з гармати, голкіпер збірної Чехії змушений був виймати м’яч з дальнього кута воріт. Поки чехи перебували в розгубленості, наші хлопці забили і третій м’яч. Це Овсянніков з кутового ідеально викотив м’яч у штрафну Білоцерківцю, а той, зігравши на випередження, відправив м’яч у верхній кут воріт – 3:1. Суперник до перерви так і не прийшов до тями, і хоча на останній хвилині до воріт Вахали пристрілювалися Фетько і Шотурма, рахунок залишився незмінним.

З перших хвилин другого тайму у чехів відбулася заміна воротаря – вийшов Герчак, а у нас гру початку фактично третя четвірка – Шамлі, Рогачов, Кордоба і Дзюба. В цілому ж, перші хвилини разюче відрізнялися від перших хвилин першого тайму. Футболісти багато рухалися, старалися, а ось моментів – нуль. Лише на 25-й хвилині Фетько потривожив Герчака, потривожив – але не більше того. На 27-й хвилині Іваняк далеко за межами штрафного збив суперника, і за це отримав попередження. Чехи спробували розіграти штрафний, але до удару справа не довели. Через лічені секунди Шамлі, жорстко зігравши у відборі, вивів Кордобу на ударну позицію, і якщо перший удар Герчак відбив, то повторним «енергетик» відправив м’яч у сітку. Не минуло й хвилини, як свій перший гол у збірній в першому ж матчі забив Калуков, з дуги перекинувши м’яч над воротарем збірної Чехії – 5:1.

Тут же послідував хід Томаша Нойманна – гра з п’ятим польовим, у воротарській футболці вийшов Ковач. Чехів такий рахунок явно зачепив за живе, і вони почали штурмувати ворота Іваняка. Що ж до гри, то вона в динаміці додала. Герчак то й справа змінювався з Ковачем, але наші в обороні діяли надійно. Та й чехам часом не щастило – на 32-й хвилині Сейдлер неймовірно промахнувся з півметра, замикаючи дальню штангу. Незабаром Олександр Косенко взяв тайм-аут – потрібно було підказати хлопцям, як діяти «4 проти 5», та й відпочити трохи було не зайвим.

Після тайм-ауту збірна України почала грати, що називається, по рахунку. Коли м’яч наш – довгий його контроль з розрахунком максимально «вбити» час. Виходило, треба сказати, дуже здорово. Суперник, звичайно ж, дуже хотів скоротити відставання в рахунку, і хороший шанс для цього отримав на 38-й хвилині, коли біля наших воріт був призначений штрафний. Після тайм-ауту Холи завдав прямого удару, але влучив у Шотурму, який стояв на лінії воріт.

На 39-й хвилині вже Валенко в нашій команді пробував грати п’ятим польовим – потрібно було збивати численні атаки суперника. До того ж, можна було в бойовій обстановці самим потренувати гру «5 на 4». Вже на прапорці двічі не слабо прикладалися до м’яча Сорокін і Валенко – Герчак діяв надійно.

Що ж, перший матч упевнено залишився за нашою командою – 5:1, а повторний матч збірні України та Чехії проведуть у вівторок, 10 лютого, о 19.00. Онлайн трансляція буде доступна за цим посиланням.

Анатолій Подвойський, Sport.ua

 

Updated: 10.02.2015 — 09:56

Добавить комментарий

© Футзальний клуб "Спортлідер+" 2005 - 2016 Усі права захищено.
При використанні матеріалів офіційного сайту ФК "Спортлідер+" посилання на www.sportlider.km.ua обовязково.