Хмельницький футзальний клуб "Спортлідер+"

Хмельницький футзальний клуб "Спортлідер+"

“Спортлідер+” при активній “допомозі” з боку арбітрів зазнає поразки у Харкові

В першій півфінальній грі серії плей-офф Екстра-ліги підопічні Романа Ковальчика достойно протистояли чинному чемпіону змагань, однак серія суддівських помилок вирішила долю протистояння на користь суперника “Спортлідера+”

“Локомотив” (Харків) – “Спортлідер+” (Хмельницький) – 4:2 (2:1)

Рахунок у серії: 1:0

Арбітри: Гора Геннадій (Київ), Білащенко Олександр (Чернігів)

Спостерігач арбітражу: Кравцов Сергій (Київ)

Голи: Бондар (5, 40), Д. Сорокін (5), Журба (35, пен.) – Подлюк (3), Хамдамов (29)

“Локомотив”: Литвиненко (кап.) – Овсянніков, Бондар, Журба, Д. Сорокін – Рогачов, Валєнко, Шотурма, О. Сорокін – Кисельов, Шамлі, Сірий. Запасні: Іваняк, Савенко

Головний тренер: Євген Ривкін

“Спортлідер+”: Тимощук – Лисенко, Шеремета, Педяш, Мартинюк – Подлюк, Калуков, Власович, Хамдамов (кап.). Запасні: Бакинський, Ярмош, Щербань, Сагайдачний

Головний тренер: Роман Ковальчик

Попередження: Шамлі (15) – Подлюк (9), Калуков (9), Мартинюк (18), Тимощук (35)

У суботу, 2-ого квітня, свій черговий поєдинок провів хмельницький «Спортлідер+». В цей день хмельничани виїзним поєдинком проти чинного чемпіона країни, харківського «Локомотиву», відкривали півфінальну серію плей-офф вітчизняної Екстра-ліги, де, згідно регламенту, боротьба триватиме до трьох перемог одного із суперників.

Приємно, що приїзд хмельницького клубу у столицю Слобожанщини викликав чималий ажіотаж серед місцевих вболівальників, які в солідній кількості заповнили трибуни палацу спорту «Локомотив», де і проводить свої домашні матчі команда із однойменною назвою. Всього їх на матчі, згідно рапорту арбітра, побувало 1800, що є «глядацьким» рекордом нинішнього сезону у Екстра-лізі, і вдвічі приємніше, що це досягнення було зафіксовано у матчі саме «Спортлідера+». Що ж до самої гри, то вона завершилася перемогою чинного чемпіона із присмаком скандалу. Про це все далі у нашому огляді.

3

Розпочався матч з атак господарів паркету, які явно зробили ставку на швидкий забитий м’яч. Хороші нагоди для цього мали Журба та Овсянніков, які по черзі змушували вступати у гру Тимощука, однак кіпер хмельничан із своїми безпосередніми обов’язками справлявся блискуче, а коли і він виявився безсилим, підстрахував його Лисенко, який у падінні заблокував підступний постріл у виконанні Бондаря. Віддамо належне підопічним Романа Ковальчика, які дещо «потерпівши» в обороні у стартові хвилини хвилини, поступово зуміли вирівняти гру. Головним чинником цього став високий пресинг, який досить успіно використовували «лідери», і на 3-ій хвилині це принесло приємні дивіденди хмельничанам у вигляді забитого м’яча. Калуков, вдало зігравши у відборі на підступах до карного майданчика «залізничників», обігрався із Хамдамовим, і виконав націлений простріл на дальню стійку, де Подлюк, на якусь мить випередивши Валєнка, вколотив м’яч у сітку – 1:0.

Пропущений м’яч не на жарт по-спортивному розлютив гравців «Локомотива», які при шаленій підтримці рідних трибун стали активніше діяти в атаці, і вже доволі швидко відновили статус-кво. Дмитро Сорокін блискучою передачею врозріз із глибини майданчику вивів на побачення із голкіпером Бондаря, і той зусиль партнера не змарнував, спочатку обманним рухом поклавши на паркет Тимощука, а потім ефектно пробивши у дальній верхній кут – 1:1. Не встигли хмельничани як слід прийти в себе, як вже через декілька секунд знову були вимушені розпочинати гру від центрального півкола. Овсянінніков, обікравши Подлюка, відпасував праворуч на набігаючого Дмитра Сорокіна, який звільнившись від опіки Власовича невідпорно пробив впритирку із стійкою метрів з 7-ми – 1:2.

20

Головний тренер «Спортлідера+», Роман Ковальчик, відреагував миттєво, взявши хвилинну перерву аби заспокоїти власних підопічних. Це подіяло. Хороші нагоди для того, аби змінити цифри на табло мали Калуков та Хамдамов, але із вигідних позицій пробивали, нажаль, трішечки неточно. Ці епізоди стали свого роду «тривожним дзвіночком» для «Локомотива», який став проявляти себе дещо настирніше та активніше у атакувальних діях, із завидною частотою розпочавши створювати перспективні моменти для того, аби зміцнити власну перевагу у рахунку. Спочатку знову овації трибун зірвав Тимощук, з другої спроби парирувавши неприємний удар Журби після розіграшу кутового, а через декілька миттєвостей хмельничанам добряче пощастило в епізоді коли Олександр Сорокін не зумів з кількох метрів переправити сферу у порожній кут після вивіреного прострілу від Валєнка. Харків’яни не зупинялися на досягнутому, і під завісу першого тайму цілком могли довести власну перевагу до двох забитих м’ячів, однак підступний постріл активного Валєнка, на щастя для «Спортлідера+», прийшовся у поперечину.

В схожому стилі розпочався і другий тайм. «Залізничники» з перших секунд після перерви заволоділи ініціативою, яку втілювати у забиті м’ячі міг Журба, який обігравши на підступах до карного майданчику Мартинюка, з розвороту зряче пробивав у праву «дев’ятку», однак Тимощуку у красивому стрибку вдалося ліквідувати загрозу. Близьким до того, аби змінити цифри на табло був і Овсянніков, але після розкішного пасу від Бондаря, на щастя, для хмельничан, пробив у лічених сантиметрах поруч із стійкою. Хмельничани ж навіть і не думали «окопуватися» поблизу власних воріт, при першій ліпшій нагоді намагаючись загострювати обстановку у карному майданчику свого суперника. Найкраще це у підопічних Романа Ковальчика виходило після розіграшів стандартних положень. Після одного з них зрівнювати цифри на табло міг Лисенко, який вивільнившись від опіки Журби у падінні переправляв сферу у ціль, однак Литвиненку у красивому стрибку таки вдалося перевести шкіряний снаряд на кутовий. Через декілька миттєвостей кіпер «Локомотиву» знову продемонстрував свою високу майстерність, парирувавши гарматний постріл Педяша під поперечину метрів з 15-ти.

Ближче до середини другої 20-ти хвилинки гра на майданчику вирівнялася. Хмельничани успішно застосували високий та щільний пресинг, час від часу змушуючи свого суперника нервувати, і на 29-ій хвилині одна з цих помилок завершилася пропущеним голом. Під «пресом» суперника Шотурма необачно відпасував назад на Валєнка, і Хамдамов, вдало зігравши на випередження, таким подарунком скористався сповна, пробивши впритирку із стійкою метрів з 5-ти – 2:2.

Харків’яни, яких активно розпочали гнати вперед рідні трибуни, стали наполегливіше діяти в атакувальній стадії, однак особливих дивідендів це «залізничникам» не приносило – «лідери» щільно та компактно відпрацьовували поблизу власних воріт, залишаючи своєму супернику мінімум оперативного простору. Ключовий ж у матчі епізод, який і в підсумку і став вирішальним, стався на 35-ій хвилині. Овсянніков після верхової боротьби у карному майданчику «лідерів» із Тимощуком, який швидко повертався у власні ворота після підключення до атаки власної команди в якості п’ятого польового, схопився за обличчя, і арбітр зустрічі вказав на «позначку». На веб-сайті харківського клубу та його дружньому порталі Sport.ua ваш покірний слуга уважно ознайомився із формулюванням цього епізоду, мовляв кіпер хмельничан вдарив ліктем по обличчю досвідченого універсала «Локомотиву» та збірної України у цьому протиборстві, однак, на відеозаписі чітко помітно, що цього «контакту» не було і близько. Так чому ж пенальті? Відповідь на це питання, схоже, відома лише арбітру ФІФА, Геннадію Горі, який і обслуговував цей матч. Гравці «Спортлідера+» розводили руками від розпачу, не стримав своїх емоцій і головний тренер хмельничан, Роман Ковальчик, який через декілька миттєвостей був вилучений на трибуни і спостерігав за завершенням матчу вже у якості глядача. Якому ж тренеру сподобається, коли проти його команди приймають сумнівні рішення (та ще й на такому рівні! – прим. автора), які відверто «вбивають» його команду?

4

«Вирок» ж після певної паузи холоднокровним ударом від штанги реалізував Сергій Журба – 2:3. «Лідерам» нічого більше нічого не залишалося, як йти на ризик, і переходити на гру з п’ятим польовим. Функції «летючого воротаря» по черзі виконували Шеремета і Хамдамов, а самі хмельничани взяли в осаду ворота Литвиненко, шукаючи слабкі місця у захисті суперника, який дав збій на останній хвилині. Переводити гру у серію післяматчевих пенальті міг Калуков, але відверто вибачив діючого чемпіона, не зумівши з кількох метрів замкнути націлений простріл від Мартинюка на дальню стійку. Відоме футбольне правило спрацювало відразу. Бондар, по високій дузі вразивши вже порожню ціль після чи не єдиної помилки хмельничан при розіграші «зайвого», встановив остаточні цифри на табло – прикра поразка «Спортлідера+» із рахунком 2:4.

Другий матч серії між цими суперниками відбудеться у неділю, 3-ого квітня, також у Харкові. Початок матчу о 14:00, а за подіями на майданчику Ви зможете спостерігати на нашому сайті в режимі онлайн.

Олександр Таран, прес-служба ФК «Спортлідер+»

 

Updated: 02.04.2016 — 17:13

Добавить комментарий

© Футзальний клуб "Спортлідер+" 2005 - 2016 Усі права захищено.
При використанні матеріалів офіційного сайту ФК "Спортлідер+" посилання на www.sportlider.km.ua обовязково.