Хмельницький футзальний клуб "Спортлідер+"

Хмельницький футзальний клуб "Спортлідер+"

1FOOTBALL.INFO: спіймали синього птаха щастя? Тримайте!

Огляд 16-го туру чемпіонату України від “Першого футбольного”

“Мама міа! Ось це так тур!” – видихнули вболівальники з фінальним свистком останнього поєдинку 16-го туру. 39 забитих м’ячів у п’яти матчах, 15 – в одному, купа пенальті і 10-метрових, а також маса інтриги – і не згадаєш, коли подібне відбувалося в Екстра-лізі в останній раз…

Факт туру
Локомотив – чемпіон, в Енергії і Титан-Зорі проблеми, а Приват нарешті заграв. Як і належить доброму чемпіонату, “найсмачніші” завдання вирішуються у надпринципових матчах сильних суперників. За такою битвою спостерігали у Харкові, де місцевий Локомотив обіграв львівську Енергію і виграв регулярний чемпіонат. Нехай в цілому це нічого не значить, але все-таки Локо зайвий раз підтвердив реноме чемпіона – перше місце видобуто по-чемпіонськи, в боротьбі з гідним конкурентом, а не в матчі з тим же “Приватом” (7:1 або 6:3).

Хоча як для “енергетиків”, так і для самих “залізничників” поєдинок вийшов дуже натужним. Начебто команди і в хорошому стані, але витиснути з себе максимум і заграти дійсно потужно не могли. Ні, вони обидві атакували, але самі атаки мали бліднуватий відтінок і не несли справжньої гостроти (тому не дивно, що долю поєдинку вирішив нехитрий удар здалеку низом, який Кардаш пустив поміж ніг). Загалом же Локомотив атакував у своєму дусі, але без частої гри на стовпа і фірмових розворотів Білоцерківця, а Енергія намагалася чіплятися попереду за рахунок Кузя, але теж не виходило.

Другий тайм взагалі вийшов ламаним, коли пішла якась втрата концентрації. Спочатку Рогачов витратив можливість забити з пенальті, потім також жахливо пробив з “точки” і Писько, Павленко зарядив у штангу з 10-метрового, а Овсянніков взагалі був видалений, рукою перервавши політ м’яча у ворота…

А після матчу тренер львів’ян Максим Павленко взагалі заявив, що “Локомотив нічого не дозволив створити” і “гра з боку Енергії вийшла змістовною”. Зрозуміло, що варто робити виноску на статус Локомотива, але якщо брати загалом, у “енергетиків” намітилась невелика криза перед плей-офф: гра в атаці не ладиться на всі 100, м’ячів пропускається в середньому по три, друга четвірка переживає трансформації… У підсумку в останніх чотирьох турах Енергія порадувала лише чотирма очками, поступившись Кардиналові й Локомотиву, вигравши у Лукаса і зігравши внічию з Приватом. Тепер галичани аж п’яті, і якщо львів’яни розраховують на фінал плей-офф, саме час задіяти всі козирі (“якщо, звичайно, вони у вас є”).

Також не зовсім зрозумілі речі відбуваються і з Титан-Зорею. Восени ніхто не міг відвезти очки з Покровського, а тут на тобі: вже другий матч команда Віталія Соломки програє вдома, в загальному намалювавши серію з трьох поразок поспіль. На цей раз “титанівці” поступилися ЛТК. Покровчани і забили першими (Мілінький засмутив свій колишній клуб), але потім послідував провал в середині першого тайму і нездатність засмутити ЛТК хоча б двічі… Явно забуксував Титан, і ця пробуксовка різко зменшує перспективи команди в плей-офф.

Таким становищем справ користується Ураган, який нещодавно повернув собі шосту сходинку, а тепер посилено зміцнює позиції. Хоча перед виїздом в Кривий Ріг на матч з Приватом ніхто не гарантував 100-відсоткового успіху команді Івана Скіцка. Ні, “дракони”, як і раніше, прогресують і обростають м’язами. Але і Приват почав грати! Вже другий тур поспіль під керівництвом Раміса Мансурова криворіжці забивають по три м’ячі і по-справжньому претендують на перемогу. Мансуров зумів по-своєму вдихнути в команду життя, поставив гру в атаці і навчив футболістів не губитися при будь-якому сценарії. Навіть пропустивши на початку поєдинку, Приват без особливих проблем відігрався і вийшов вперед, а потім забив ще й міг збільшувати свій актив. Звичайно, проблеми в обороні відгукнулися, але все ж криворіжці набагато краще тримають удар і більш близькі до поняття “результативний футзал”.

Ну а Кардинал-Рівне, як завжди, на своїй хвилі. Після поразки в Кубку України (від Енергії – 1:3) команда Сергія Піддубного розгромила СумДУ — 8:4, але сам Піддубний після гри дає інтерв’ю з виразами “у грі багато браку, сумбуру і бардаку”. Власне, так воно і є. З індивідуальностями у Кардинала все в порядку: Волянюк терзає оборону, Сондак завжди з’являється в потрібному місці і в потрібний час, Маринюк роздає, Танський і Ситник забезпечують другу хвилю атак… Але загальний малюнок гри постійно змазується, коли працюють тільки окремі зв’язки, а не весь механізм в цілому. Хоча спочатку Кардинал зіграв дуже впевнено, вже до перерви відвантаживши сумчанам чотири сухих м’ячі. Після відпочинку господарі продовжили в тому ж дусі, але тут вже почався той самий сумбур і бардак, що дозволило СумДУ за 12 хвилин забити чотири голи.

Фішка туру
На цей раз виділимо відразу дві особливості. Перша – подвиг Спортлідера+, який переміг Лукас на його полі з рахунком 8:7. Спортлідер+ показав, що таке вміло тримати свого “синього птаха щастя”. Адже навіть нічия ставила під сумнів друге місце хмельничан. Команда Віктора Мглинця це розуміла і зуміла створити справжній подвиг, постійно відіграючись після феєрії господарів і Цвєлих зокрема. Так, почав Спортлідер+ жахливо, геть забувши про оборону. У підсумку Лукас постійно виходив в атаки проти одного гравця, досить спокійно реалізовуючи більшість.

І доки хмельничани не зрозуміли, що крім атаки треба приділяти увагу й обороні, становище не вирівнялося. Ну а коли ж “лідери” все-таки схилили шальки терезів на свою сторону, почався справжній трилер. Коли Цвєлих на 40-й хвилині з 10-метровго впевнено катнув м’яч “поміж” Лисенка, всі вже подумали: “Спортлідеру+ не відігратися, бути нічиїй”. Але тут-то гості і довели, що їх прогрес не примарний, і що вони вміють відстояти своє. Остання атака, гра до останнього Рибака, який в падінні робить результативну передачу, і Доманський забиває вирішальний м’яч, зберігаючи для Спортлідера другу сходинку!

Друга ж фішка туру полягає ось у чому: досі, маючи двох явних аутсайдерів (Приват, СумДУ), Екстра-ліга не визначилася з повним набором учасників плей-офф. Так, сім з них відомі напевно, а от з восьмим місцем – поки питання. Адже СумДУ, незважаючи на 4-очкове відставання від Лукаса, як і раніше плекає надію. Тим більше, календар сприяє: у 17-му турі сумчани приймають саме Лукас, а в 18-му грають з Приватом (а Лукас – з ЛТК).

Герой туру
Тут би кожному гравцеві Спортлідера віддати по шматочку Оскара. Безумовно, у складі хмельничан поверталися додому не тільки героями туру, але і всій весняній частині. Тому Спортлідеру в музей клубу відправимо пачку “Медалей за відвагу”, але головний приз все-таки залишимо в Кременчуці. Так, Лукас програв, але Валентин Цвєлих… Цар! Що ще скажеш? У суботу був саме його вечір: ще ніхто в цьому сезоні так хвацько не починав матч, оформляючи хет-трик за 10 хвилин. Ну а на 40-й хвилині матчу Цвєлих дав зрозуміти: в Екстра-лізі з’явився перший “пента-трик” – відразу п’ять голів в одному поєдинку.

Лев МИРГОРОДСЬКИЙ, 1Football.info

Updated: 02.03.2015 — 19:45

Добавить комментарий

© Футзальний клуб "Спортлідер+" 2005 - 2016 Усі права захищено.
При використанні матеріалів офіційного сайту ФК "Спортлідер+" посилання на www.sportlider.km.ua обовязково.